Main screen refresh rate drops caused by the small rear screen


dannejanne

Members
Aug 21, 2011
75
30
Off topic but yeah china ROM's are "always" smooth. Xiaomi eu is great in its own right and has a lot of positives but the performance always suffers no matter what hardware you have in the phone compared to the same MIUI version in chinese. Usually app opening, unlocking or certain apps such as Tapatalk has stuttering and framerate loss. For me Chinese ROM is not that bad once you debloat and change some settings.

Sent from my M2101K9C using Tapatalk
 

xNAPx

Members
May 31, 2021
174
40
I recently stumbled across another custom ROM called MIUImix which for now is only available as weekly firmware. This ROM is basically a more debloated Xiaomi EU with root preinstalled, YouTube Vanced preinstalled and some other optimization. You may want to try that if you don't mind using a weekly ROM
 

Misiek735

Members
Feb 11, 2017
44
20
Off topic but now I have another problem with my phone...

Main rear camera doesn't work, black screen after opening the camera. With the other applications (open camera) works only selfie.
I opened cit mode and selfie, 5x zoom and ultrawide works, but the main camera doesn't turn on.

Wipe Dalvic cache doesn't help, installing again the firmware doesn't help.
Any suggestions?

Oficial rooted Chinese stable, 12.5.10.0
 

xNAPx

Members
May 31, 2021
174
40
Mmm doesn't sound good to me,it seems an hardware issue. You can only format and try a new ROM to see if that works I think
 

Misiek735

Members
Feb 11, 2017
44
20
I am more than sure that it will work after format. But I don't want to do format AGAIN because that's not a solution.

When I activate the multicam mode all the camera works. When I choose for example rear 1x camera with ultrawide or any other then it freezes.

It's clearly the error of the firmware. It's not the hardware issue.
 

Attachments

  • Screenshot_2021-07-21-22-58-51-859_com.android.camera.jpg
    Screenshot_2021-07-21-22-58-51-859_com.android.camera.jpg
    1 MB · Views: 35

xNAPx

Members
May 31, 2021
174
40
There might be some test hidden menu but you need to Google for it as I don't know the code, did you try to clear cache and data for the stock app?
 

Misiek735

Members
Feb 11, 2017
44
20
Test hidden menu is called Cit, I did it and that's how I know only the main camera stopped responding.

I deleted the data of the camera many times, no change.

It's some problem with the firmware because I didnt change anything...
 

xNAPx

Members
May 31, 2021
174
40
Did you try to remove the camera package with magisk debloater and then reinstall it?

Actually you could also try this, clear cache and data for camera app, then, using adb, uninstall the app via adb pm uninstall command, reboot the phone, go into developer option and activate"install via usb", go on adb again and do command pm install existing for camera app package, let me know
 

Misiek735

Members
Feb 11, 2017
44
20
I will try it of course and let you know soon if it helped.

I was trying to see if logcat will show some error when I am opening the camera app, but there are only logs of audio policy manager when I activate the camera...
Do you see something not ok in those logs?
Maybe you know what app is responsible for that so I could clean it's data?

I used logcat reader app to see those logs.
 

Attachments

  • Screenshot_2021-07-22-10-19-00-467_com.dp.logcatapp.jpg
    Screenshot_2021-07-22-10-19-00-467_com.dp.logcatapp.jpg
    847.1 KB · Views: 33

xNAPx

Members
May 31, 2021
174
40
I'm sorry buddy I can't read logs, I am not that good, my knowledge stops here, I am more inclined to practical problem solving then technical